Niskokaloryczne substancje słodzące a choroby układu krążenia
W 2020 r. ukazała się publikacja, która sugerowała istnienie związku pomiędzy spożywaniem napojów słodzonych niskokalorycznymi substancjami słodzącymi a ryzykiem chorób układu krążenia. W rzeczywistości, wbrew tej teorii, brak jest jakichkolwiek dowodów na to, że słodziki zwiększają ryzyko chorób układu krążenia, ani potwierdzających istnienie mechanizmu, w ramach którego mogłyby one powodować choroby serca u ludzi1.
Badanie źródłowe z 2020r. miało charakter obserwacyjny. Tego typu badania mają powszechnie znane ograniczenia: zaobserwowane wnioski nie oznaczają związku przyczynowo-skutkowego2. W rzeczywistości, odnotowany w tym badaniu związek między piciem napojów dietetycznych a ryzykiem chorób układu krążenia może wynikać z odwrotnej zależności przyczynowo-skutkowej, tj. osoby z grupy ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, starając się zmniejszyć spożycie kalorii i cukru, mogą sięgać po alternatywne substancje słodzące – nie zachodzi więc proces odwrotny.
Ponadto, w badaniach obserwacyjnych nigdy nie można wyeliminować wszystkich czynników zakłócających, które mogą mieć wpływ na wyniki badania.
Warto również podkreślić, że przed dopuszczeniem do spożycia każdej niskokalorycznej substancji słodzącej organizacje i instytucje zajmujące się oceną bezpieczeństwa żywności, takie jak Wspólny Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności FAO/WHO, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków, dokonują dokładnej analizy wszystkich dostępnych dowodów naukowych. Ocena danej substancji odbywa się na podstawie wszystkich dostępnych i najbardziej bieżących wyników badań toksykologicznych, chemicznych i biologicznych, obserwacji dokonanych na zwierzętach oraz szczegółowych badaniach dotyczących wpływu na zdrowie ludzi. Możliwość dopuszczenia do spożycia i produkcji artykułów spożywczych uzyskują jedynie te substancje, których wyniki badań nie budzą żadnych wątpliwości ani zastrzeżeń.
1 Pyrogianni V., La Vecchia C., Letter by Pyrogianni and La Vecchia Regarding Article, Artificially Sweetened Beverages and Stroke, Coronary Heart Disease, and All-Cause Mortality in the Women’s Health Initiative, “Stroke”, 50(6)/2019.
2 Sievenpiper J.L., Khan T.A., Ha V., Viguiliouk E., Auyeung R., The importance of study design in the assessment of non-nutritive sweeteners and cardiometabolic health. A letter in response to Azad et al study in CMAJ, “CMAJ”, 189(46)/2017.