Informacje prasowe
EFSA ponownie potwierdza bezpieczeństwo stosowania taumatyny
16 czerwca 2022
30 listopada 2021 r. opublikowano opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która ponownie potwierdza, że taumatyna używana jako zamiennik cukru jest bezpieczna do stosowania w żywności i napojach, a także nie ma żadnych zagrożeń związanych z jej stosowaniem przy obecnych poziomach spożycia.
Brak obaw co do bezpieczeństwa stosowania aspartamu
13 czerwca 2022
Bezpieczeństwo stosowania aspartamu w żywności i napojach zostało potwierdzone
zostało przez organy ds. bezpieczeństwa żywności na całym świecie, zgodnie z licznymi
dostępnymi dowodami naukowymi.
Napoje zawierające niskokaloryczne substancje słodzące są bezpieczne i nie zwiększają ryzyka zgonu
12 czerwca 2022
Słodziki należą do jednych z najdokładniej przebadanych substancji na
świecie. Ich bezpieczeństwo było wielokrotnie i konsekwentnie potwierdzane przez organy
regulacyjne na całym świecie, w tym przez Wspólny Komitet Ekspertów ds. Dodatków do
Żywności (JECFA) FAO/WHO, amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) i
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Podkreślmy, że przed
dopuszczeniem do stosowania organy regulacyjne dokonują dokładnej analizy wszystkich
badań dotyczących potencjalnych skutków ubocznych.
Brak niekorzystnego wpływu sukralozy na metabolizm glukozy
6 czerwca 2022
Wszelkie dowody naukowe,
w tym dowody pochodzące z systematycznych przeglądów, potwierdzają, że sukraloza nie
wpływa na kontrolę glikemii w stanie ostrym ani w wymiarze długoterminowym u osób
zdrowych i chorych na cukrzycę co przeczy .teorii J.R. Dalenberga i jego współpracowników.
Wpływ sukralozy na apetyt
3 maja 2022
W związku z niedawną publikacją artykułu zatytułowanego „Obesity and sex-related associations with differential effects of sucralose vs. sucrose on appetite and reward processing” dotyczącego wpływu sukralozy należy podkreślić, że istnieje wiele silnych dowodów naukowych, które potwierdzają, że niskokaloryczne substancje słodzące, w tym sukraloza, nie mają wpływu na apetyt ani nie zwiększają łaknienia.