Napoje zawierające niskokaloryczne substancje słodzące są bezpieczne i nie zwiększają ryzyka zgonu

12 czerwca 2022

Słodziki należą do jednych z najdokładniej przebadanych substancji na świecie. Ich bezpieczeństwo było wielokrotnie i konsekwentnie potwierdzane przez organy regulacyjne na całym świecie, w tym przez Wspólny Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA) FAO/WHO, amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Podkreślmy, że przed dopuszczeniem do stosowania organy regulacyjne dokonują dokładnej analizy wszystkich badań dotyczących potencjalnych skutków ubocznych.

Wszystkie dopuszczone do stosowania niskokaloryczne substancje słodzące są bezpieczne, wbrew twierdzeniom zawartym w systematycznym przeglądzie i metaanalizie prospektywnych badań kohortowych (obserwacyjnych) z 2021 r.[1], które to zawierały istotne ograniczenia, a w których stwierdzono, że słodziki niskokaloryczne/ bezkaloryczne zwiększają ryzyko chorób układu krążenia i zgonu[2].

W 2017 r. H. Li i współpracownicy przeprowadzili analizę badań obserwacyjnych, które ze względu na swój charakter nie mogła potwierdzić występowania związku przyczynowo-skutkowego[3]. Analizie poddano zaledwie cztery badania dotyczące napojów zawierających substancje słodzące, które obejmowało pięć kohort. Sami autorzy przyznali, że wyciągnięte wnioski mogą zawierać błędy wynikające z ograniczonej liczby badań. Co więcej, odnotowany związek między spożywaniem napojów dietetycznych a śmiertelnością ogólną i śmiertelnością z powodu chorób układu krążenia może wynikać z odwrotnej zależności przyczynowo-skutkowej. Innymi słowy, osoby otyłe i z nadwagą, a także osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, hipercholes­terolemię lub cukrzycę, chcące zmniejszyć spożycie kalorii i cukru, mogą sięgać po alternatywne substancje słodzące – nie zachodzi więc proces odwrotny.


[1] Li H., Liang H., Yang H. i wsp., Association between intake of sweetened beverages with all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and meta-analysis, “J Public Health”, 9/2021.

[2] Pyrogianni V., La Vecchia C., Letter by Pyrogianni and La Vecchia Regarding Article, “Artificially Sweetened Beverages and Stroke, Coronary Heart Disease, and All-Cause Mortality in the Women’s Health Initiative”, “Stroke”, 50(6)/2019.

[3] Sievenpiper J.L., Khan T.A., Ha V., Viguiliouk E., Auyeung R., The importance of study design in the assessment of non-nutritive sweeteners and cardiometabolic health. A letter in response to Azad et al study in CMAJ, “CMAJ”, 189(46)/2017.