Acesulfam K (E 950)
Acesulfam K lub acesulfam potasowy to niskokaloryczna substancja słodząca. Jest ok. 150–200 razy słodszy od sacharozy, a jednocześnie
całkowicie bezkaloryczny. Wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym m.in. w napojach bezalkoholowych, słodzikach stołowych,
syropach, napojach mlecznych, deserach, lodach, ciastach, innych słodyczach i
sosach.
Został odkryty w 1967 r. obecnie dopuszczony jest do stosowania w Unii
Europejskiej oraz w ponad 100 innych krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych, Japonii,
Szwajcarii, Norwegii, Kanadzie czy Australii.
Jest to sól organiczna, która dobrze rozpuszcza się w wodzie, jednak nie występuje naturalnie w przyrodzie i jest wytwarzana
przez
syntezę chemiczną. Acesulfam K nie jest metabolizowany w organizmie człowieka, nie ulega również kumulacji i
jest wydalany przez nerki w niezmienionej formie.
Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) ustanowił dopuszczalne dzienne spożycie
(ADI) dla acesulfamu K na poziomie 0–9 mg/kg masy ciała na dobę. W przypadku osoby
dorosłej, która nie ma w diecie żadnego innego źródła tej substancji, jest to
równoważne wypiciu sześciu standardowych szklanek napoju o pojemności 250 ml
słodzonego acesulfamem K w maksymalnym dozwolonym poziomie każdego dnia
przez całe życie. Napoje bezalkoholowe często zawierają mniej acesulfamu K niż maksymalny dozwolony poziom.
Acesulfam K jest odporny na temperaturę do 200°C, dlatego może być stosowany do gotowania i pieczenia. Jest stabilny podczas obróbki termicznej (gotowanie, pieczenie, a także zamrażanie). Cechuje go lekko gorzkawy posmak, dlatego często stosuje się go w połączeniu z innymi słodzikami.