Charakterystyka najpopularniejszych substancji słodzących
Charakterystyka najpopularniejszych substancji słodzących
Do najbardziej znanych i powszechnie stosowanych niskokalorycznych substancji słodzących zaliczamy: acesulfam K, aspartam, cyklaminiany, sacharyny, sukraloza i glikozydy stewiolowe. Inne słodziki niskokaloryczne/bezkaloryczne, które zostały dopuszczone do stosowania w Europie i na świecie to: taumatyna, neotam, neohesperydyna DC, adwantam i sól aspartamu-acesulfamu.
Wszystkie słodziki niskokaloryczne/bezkaloryczne stosowane w produkcji żywności i napojów nadają im słodki smak, nie zwiększając liczby zawartych w nich kalorii lub zwiększając ją w niewielkim stopniu. Jednakże każdy z nich charakteryzuje się inną budową, przebiegiem procesów metabolicznych, właściwościami technologicznymi i profilem smakowym[1].
[1] Magnuson B.A., Carakostas M.C., Moore N.H., Poulos S.P., Renwick A.G., Biological fate of low-calorie sweeteners, “Nutr Rev”, 74(11)/2016.