Bezpieczeństwo stosowania aspartamu w żywności i napojach potwierdzone zostało przez organy ds. bezpieczeństwa żywności na całym świecie, zgodnie z licznymi dostępnymi dowodami naukowymi [2],[3],[4]. Stało się to wbrew teorii z 2021 r. opublikowanej przez P.J. Landrigana i K. Straifa[1], w której zwarli komentarz dotyczący stosowania aspartamu u gryzoni.
Przed dopuszczeniem do stosowania w żywności aspartam, podobnie jak inne słodziki, został poddany rygorystycznej ocenie bezpieczeństwa. W najbardziej kompleksowej ocenie bezpieczeństwa aspartamu opublikowanej w 2013 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ponownie potwierdził, że aspartam nie budzi obaw w zakresie bezpieczeństwa[5]. W celu przygotowania naukowej opinii eksperci EFSA dokonali oceny wszystkich dostępnych dowodów naukowych, w tym danych dotyczących potencjalnej toksyczności i rakotwórczości, i stwierdzili, że: „zgodnie z dostępnymi wynikami badań na dużych populacjach brak jest dowodów wskazujących na to, że aspartam powoduje raka”[6].
Co ważne, publikacja P.J. Landrigana i K. Straifa nie wnosiła żadnych nowych dowodów. Przedstawiono w niej wyniki wcześniej opublikowanych badań przeprowadzonych na szczurach, które badacze EFSA odrzucili w swojej ocenie naukowej.
[1] Landrigan P.J., Straif K., Aspartame and cancer – new evidence for causation, “Environ Health”, (20)42/2021, https://doi.org/10.1186/s12940-021-00725-y.
[2] European Food Safety Authority, Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive, “EFSA Journal”, 11/2013.
[4] https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/additional-information-about-high-intensity-sweeteners-permitted-use-food-united-states
[5] European Food Safety Authority, Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive, “EFSA Journal”, 11/2013.