EFSA ponownie potwierdza bezpieczeństwo stosowania taumatyny

16 czerwca 2022

30 listopada 2021 r. opublikowano opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która ponownie potwierdza, że taumatyna używana jako zamiennik cukru jest bezpieczna do stosowania w żywności i napojach, a także nie ma żadnych zagrożeń związanych z jej stosowaniem przy obecnych poziomach spożycia[1].

Zgodnie z przepisami europejskimi Komisja Europejska zwróciła się do EFSA z wnioskiem o przeprowadzenie ponownej oceny wszystkich dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w Unii Europejskiej przed styczniem 2009 r., w tym substancji słodzących. W ramach tego procesu przeprowadzona została m.in. ponowna ocena taumatyny. Eksperci EFSA dokonali oceny wszystkich dostępnych dowodów naukowych, w tym danych toksykologicznych, danych dotyczących spożycia i danych epidemiologicznych. W opublikowanym raporcie stwierdzono, że stosowanie taumatyny jako dodatku do żywności jest bezpieczne.

Opinia EFSA z 2021 r. potwierdza wyniki poprzednich ocen przeprowadzonych przez Wspólny Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA) Organizacji Narodów Zjedno­czonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa/Światowej Organizacji Zdrowia[2] oraz inne organy regulacyjne, w tym państw członkowskich Unii Europejskiej.