30 listopada 2021 r. opublikowano opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która ponownie potwierdza, że taumatyna używana jako zamiennik cukru jest bezpieczna do stosowania w żywności i napojach, a także nie ma żadnych zagrożeń związanych z jej stosowaniem przy obecnych poziomach spożycia[1].
Zgodnie z przepisami europejskimi Komisja Europejska zwróciła się do EFSA z wnioskiem o przeprowadzenie ponownej oceny wszystkich dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w Unii Europejskiej przed styczniem 2009 r., w tym substancji słodzących. W ramach tego procesu przeprowadzona została m.in. ponowna ocena taumatyny. Eksperci EFSA dokonali oceny wszystkich dostępnych dowodów naukowych, w tym danych toksykologicznych, danych dotyczących spożycia i danych epidemiologicznych. W opublikowanym raporcie stwierdzono, że stosowanie taumatyny jako dodatku do żywności jest bezpieczne.
Opinia EFSA z 2021 r. potwierdza wyniki poprzednich ocen przeprowadzonych przez Wspólny Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA) Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa/Światowej Organizacji Zdrowia[2] oraz inne organy regulacyjne, w tym państw członkowskich Unii Europejskiej.