W związku z niedawną publikacją artykułu zatytułowanego „Obesity and sex-related associations with differential effects of sucralose vs. sucrose on appetite and reward processing”[1] dotyczącego wpływu sukralozy należy podkreślić, że istnieje wiele silnych dowodów naukowych, które potwierdzają, że niskokaloryczne substancje słodzące, w tym sukraloza, nie mają wpływu na apetyt ani nie zwiększają łaknienia.
Wyniki badania A.G. Yunkera i współautorów w odniesieniu do spożycia energii (kalorii) nie potwierdzają wniosków sugerujących związek między piciem przez kobiety z otyłością napojów słodzonych słodzikami a zwiększonym uczuciem głodu, które może prowadzić do zwiększonego spożycia kalorii. W rzeczywistości uczestnicy badania z otyłością nie jedli więcej podczas posiłku ad libitum po spożyciu napoju słodzonego sukralozą w porównaniu z grupą badanych spożywającą napój słodzony cukrem (brak statystycznie istotnej różnicy w całkowitym spożyciu kalorii). Spożycie napoju słodzonego sukralozą wiązało się z mniejszym o ok. 300 kcal spożyciem energii w grupie uczestników badania spożywających napój słodzony cukrem. Uczestnicy badania, który spożyli napój słodzony sukralozą, nie rekompensowali sobie tej ilości energii z innych produktów spożywczych.
Co ciekawe, wcześniejsze badania grupy ekspertów, w której skład weszło część współautorów A.G. Yunkera doprowadziło do odwrotnego wniosku, sugerując, że: „Chociaż związek między tymi obserwowanymi krótkoterminowymi skutkami a skutkami regularnego spożywania sukralozy nie jest jasny, możliwe jest, że krótkoterminowe skutki mogą powodować zmniejszenie poboru energii w czasie”[2].
Wyniki badania A.G. Yunkera i współautorów są również całkowicie sprzeczne z wynikami długoterminowego badania klinicznego na 123 osobach z nadwagą i otyłością, które wykazało, że spożywanie sukralozy prowadziło do zmniejszenia częstotliwości przyjmowania pokarmu, niższego spożycia energii(kalorii) i utraty wagi po trzech miesiącach[3].
Co ważne, zbiorcze dowody z krótko- i długoterminowych badań klinicznych również nie potwierdzają twierdzeń z badania A.G. Yunkera i współautorów. Wręcz przeciwnie, wyniki randomizowanych badań kontrolnych będących złotym standardem w badaniach żywieniowych konsekwentnie pokazują, że spożywanie niskokalorycznych substancji słodzących (w tym sukralozy) zamiast cukru prowadzi do obniżenia krótkoterminowego spożycia kalorii[4],[5],[6],[7]. W przeprowadzonych w 2021r. przeglądzie systematycznym i metaanalizie 35 badań z randomizacją wykazano, ograniczenie spożycia energii, które jest istotne. Stwierdzono bowiem, że całkowite spożycie energii było niższe o ok. 130 kalorii w przypadku niskokalorycznych substancji słodzących w porównaniu z cukrem.
Ponadto przeglądy systematyczne i metaanalizy w ramach randomizowanych badań kontrolnych sprawdzające wpływ niskokalorycznych substancji słodzących na masę ciała pokazują, że zastąpienie cukru niskokalorycznymi słodzikami prowadzi do umiarkowanego, jednak istotnego statystycznie zmniejszenia masy ciała,[8]. W rzeczywistości w przeciwieństwie do twierdzeń A.G. Yunkera i in. ten korzystny efekt stosowania słodzików był bardziej widoczny u osób z nadwagą lub otyłością.
[1] Yunker A.G., Alves J.M., Luo S. i wsp., Obesity and sex-related associations with differential effects of sucralose vs sucrose on appetite and reward processing: a randomized crossover trial, “JAMA Netw Open”, 4(9)/2021.
[2] Zhang X., Luo S., Jones S., Hsu E., Page K.A., Monterosso J.R., Impacts of Acute Sucralose and Glucose on Brain Activity during Food Decisions in Humans, “Nutrients”, 12(11)/2020.
[3] Higgins K.A., Mattes R.D., A randomized controlled trial contrasting the effects of 4 low-calorie sweeteners and sucrose on body weight in adults with overweight or obesity, “Am J Clin Nutr.”, 109(5)/2019.
[4] Rogers P.J., Hogenkamp P.S., de Graaf C. i wsp., Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies, “Int J Obes”, 40/2016.
[5] Toews I., Lohner S., de Gaudry D.K., Sommer J., Meerpohl J.J., Association between intake of non-sugar sweeteners and health outcomes: systematic review and meta-analyses of randomised and non-randomised controlled trials and observational studies, “BMJ”, 363/2019.
[6] Lee H.Y., Jack M., Poon T., Noori D., Venditti C., Hamamji S., Musa-Veloso K., Effects of Unsweetened Preloads and Preloads Sweetened with Caloric or Low-/No-Calorie Sweeteners on Subsequent Energy Intakes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Controlled Human Intervention Studies, “Adv Nutr”, 12(4)/ 2021.
[7] Rogers P.J., Appleton K.M., The effects of low-calorie sweeteners on energy intake and body weight: a systematic review and meta-analyses of sustained intervention studies, “Int J Obes”, 45(3)/2021.
[8] Laviada-Molina H., Molina-Segui F., Pérez-Gaxiola G. i wsp., Effects of nonnutritive sweeteners on body weight and BMI in diverse clinical contexts: Systematic review and meta-analysis, “Obes Rev”, 21(7)/ 2020.